Rikkie Kollé

Het is bekend, de nieuwe Miss Nederland is Rikkie Kollé uit Hoorn. Deze prestatie is extra bijzonder omdat Rikkie Kollé de eerste transvrouw is die Miss Nederland wordt. Komt ze je bekend voor? Misschien ken je ze nog van haar kindertijd in Hoorn, maar de kans is groter dat je haar als een van de finalisten van Holland’s Next Top Model kent. 

Wie is Rikkie Kollé?

Rikkie Kollé werd op 6 april 2001 geboren in Hoorn, maar is nu woonachtig in Breda. Als jonge kleuter met de naam Rik wist ze al dat ze eigenlijk een meisje wilde zijn. Rikkie Kollé ouders stonden achter haar beslissing en op 10-jarige leeftijd ging ze in transitie. Sindsdien gaat deze Hollandse schone als Rikkie Valerie Kollé door het leven.

Waar is Rikkie Kollé bekend van?

Rikkie Kollés leeftijd is momenteel 22-jaar, voor iemand van die leeftijd heeft ze al heel veel gedaan. Zo deed ze als 17-jarige al mee aan Holland’s Next Top Model. Haar deelname toen was spraakmakend vanwege het feit dat ze als eerste transvrouw ooit deelnam. Rikkie Kollé wist de finale van het populaire programma te behalen, maar won niet. 

Miss Nederland 2023

Nu een paar jaar later heeft ze de titel Miss Nederland 2023 in de wacht gesleept. Volgens Monica van Ee, een van de juryleden van de missverkiezing, heeft Rikkie Kollé veel indruk gemaakt. Tijdens het hele traject liet ze zien dat ze gedreven was en gefocust op haar missie. Rikkie zegt zelf dat ze als Miss Nederland een rolmodel wil zijn voor alle vrouwen en queers. Ze wil haar eigen verhaal vertellen, zodat het stigma rond transgenders wordt weggenomen. Iets waar ‘kleine Rik uit Hoorn’ volgens haar heel erg naar had uitgekeken. 

72e Miss Universe verkiezing

Als Miss Nederland zal Rikkie Kollé naar de 72e Miss Universe verkiezing in El Salvador gaan. Ze is overigens niet de eerste transvrouw die deelnam aan de Miss Universe verkiezing. In 2018 nam transvrouw Angela Ponce al deel voor Spanje. Rikkie zegt dat ze meerdere filmpjes van haar heeft bekeken en nu nog meer zin heeft in de Miss Universe verkiezing. 
Dit jaar is Rikki overigens niet de enige transvrouw bij de Miss Universe verkiezing. Marina Machete die voor Portugal uitkomt is ook geboren als jongen. De AvroTros volgt Rikkie tijdens de aanloop naar de Miss Universe verkiezing. De film met de titel: De mooiste vrouw van Nederland, zal in december 2023 worden uitgenracht.

Dit artikel delen